2008-07-30

Bollen är rund (a.k.a. All Star 2000)

Har precis spanat in IFK Skattefusks hemmamatch i dubbelmötet som utgör andra kvalomgången (av maximalt tre) till den europeiska klubbfotbollens finrum: Champions' League. (Och ja, jag vet att det inte är någon apostrof i det officiella namnet, men en gång språkfascist, alltid språkfascist.)

Tråkig match, men lite spännande är det ändå att sitta och hålla på Glenn. Jodå, jag håller alltid - med ett enda svartgult, norrförortsanstruket undantag - på det svenska lag som för tillfället är inne i UEFA:s ekorrhjul. Inte av några direkt nationalpatriotiska skäl.


Jag är helt enkelt "dying" att någon gång få se mitt älskade Manchester United på en svensk arena. Dels för grejen i sig, men mest för att jag då kan få en chans att stå i Unitedklacken utan att behöva ta ut ett helt knippe semesterdagar - och naturligtvis också för att slippa lägga halva månadsbudgeten på flyg, hotell, Europaspelschockhöjd matchbiljett à la Glazer. Så heja Glenn!

För övrigt slösade jag och Krohnman bort både en söndagseftermiddag och veckopengen på en stjärnkrog (sic!) på Kungsholmen. Vår gemensamma utomäktenskapliga kärlek svek oss. Båda. Igen. Nåja, den här gången försökte de åtminstone. Nästan.

Ju sämre det går, desto fler öl brukar det bli. Och ju fler kalla öl som slinker ner, desto bättre blir idéerna. Min kanske bästa var att pausa med Allsvenskan i sitt nuvarande skick efter denna säsong och nästa köra en "All Star 2000" (nej, jag har inte snott namnet från your everyday infomercial) - alla lag får helt enkelt sätta ihop sitt All Star-lag från 2000-talet och sen är det bara att köra. Efter lite - men väldigt lite - dividerande enades vi om att Djurgårdsuppställningen (3-4-3) skulle bli något enligt följande:

Målvakt:
Vi kom aldrig riktigt fram till nåt annat än att det skulle vara ett hyggligt angenämt problem att behöva välja mellan Isak, Rami och Dembo.

Försvar:
Mikael Dorsin - Marcus Johannesson - Fredrik Stenman

Mittfält:
Mattias Jonson - Andreas Johansson - Kim Källström - Tobias Hysén

Anfall:
Johan Elmander - Søren Larsen - Geert den Ouden

Bänk: (favoriter av delvis andra skäl än de strikt fotbollsmässiga)
Jan Tauer
Aki Riihilahti
Jones Kusi-Asare

Tränare/managers:
Zoran Lukic - Siggi Jónsson. Fotbollskunnande och vikingaattityd i ett och samma par. Zoran skulle nog hellre bli kallad manager än tränare. Zoran ska alltid ha kavaj. Siggi ska alltid ta av sin.

Eftersom de flesta andra lag redan har plockat hem "sina" stjärnor (och "våra"; Hysén och Rami, t.ex.), men "våra" fortfarande härjar ute i Europa skulle det kunna bli rätt angenämt. Bara att hosta in gulden. Jag ska nog dra ett mail till UEFA i veckan och pitcha idén...

Etiketter: ,

2008-07-27

2008-07-26

Sluta GNÄLL!



Hela världen gnäller. Kanske framförallt svenskar. Antingen är man kränkt, eller så är något orättvist. Kanske är det grannens fel, kanske regeringens (ofta sant, förvisso!) eller kommunalpolitikernas, kanske chefens eller kollegernas eller någon helt annan. Aldrig är det ens eget fel i alla fall.

En sak som det gnälls en hel del på, även om kritiken går i vågor är kvaliteten på utbildning skolelever får i Sverige. När det tas upp i av-nyhetstorka-drabbade-sommarupplagor av pappersmedia handlar det då oftast om sex- och samlevnadsutbildning. Ingen klagar på att annars vettiga svenskar som utan förbehåll scorar ett jobb och skaffar barn eller husdjur, inte verkar förstå ett skvatt av grundläggande marknadsekonomiska principer. Jag vet inte om det är skolans, eller kanske grannarnas fel.

I pappersupplagan av dagens Expressen (hittar dock ej artikeln på nätet) ägnas en 3/5-kolumn åt en snyftartikel om att singelföräldrar inte kan utnyttja samma rabatter som par med barn - för att charterbolagen inte erbjuder det. Den i artikeln huvudporträtterade Stockholmsmamman Natasja Gaudy tycker att det låter "helt bisarrt".

Johan Tideskog, 28, från Skövde som avbildas med sin dotter svarar följande, hårresande gnällkommunistiska, på frågan om vad han "tycker" om att inte "samma villkor" gäller för singelföräldrar:
Det är jättedåligt, antingen ska man ha barnrabatt för alla eller ingen. Min fru är mammaledig och hon skulle ju kunna åka själv när som helst - men det blir för dyrt.


Aha. Undra på att de som är 15-30 idag kallas för "gratisgenerationen", "ska-ha-generationen" och liknande? Det här är alltså en familj som delvis lever på att staten går in och pyntar för deras arbetsbefriande med barn. Den ena av dem kan inte åka för att det "är för dyrt". Tough shit, det finns nåt för nästan alla som är "för dyrt". Jag har inte heller råd att ta ledigt en vecka när som helst och lägga mina besparingar på att resa. Vad man gör? Jobbar hårdare och sparar. Så jävla enkelt är det. There ain't no such thing as a free lunch. Och hur man paketerar sina rabatterbjudanden måste väl för helvete vara upp till bolaget självt att välja? Eller?

Och, nu till den grundläggande marknadsekonomin: I många fall där en familj om två vuxna med tillhörande barn får rabatt beror det, som jag ser det, främst på tre saker:

  • De flyg som ingår i liknande paketresor vet bolagen av erfarenhet sällan är fyllda (det här har jag förvisso inte fått belagt, men mina mattebetyg från gymnasiet till trots är jag inte dummare än att jag kan lägga ihop två och två).
  • I ett dubbelrum kan man ofta knöka in en eller två barnsängar. Barnen tar i det läget upp "mindre" plats än en vuxen, eller rättare; de "stjäl" inte en vuxens - som charterbolaget kunnat tjäna extra pengar på - plats.
  • Om en vuxen reser till fullpris höstar resebolaget in x kronor med y marginal. Om två vuxna reser till fullpris höstar resebolaget in 2x kronor med 2y marginal. Dubblad vinst = större möjligheter att rabattera den tredje resan. Vuxna har dessutom mer pengar att röra sig med på planet och resmålet. Det är större (minst dubbelt så stor) sannolikhet att två vuxna med ett barn spenderar mer, än en vuxen med två barn.


Gissa, bara en gång, varför ta 3 betala för 2-erbjudanden är vanligare än ta 2 betala för 1-dito? Varför en hel meny på snabbmatsstället är styckmässigt billigare än att köpa burgare, pommes och dryck var för sig? Varför jag i min butik är betydligt mer benägen att ge dig rabatt om du köper tre mobiler, än en?

Hur svårt (eller fel?) vore det egentligen att införa en lag om att människor som inte förstår vissa grundläggande principer har förverkat sin rätt att gnälla (alternativt att de får gnälla, men att det ger böter och samhällstjänst)?

Etiketter: , , ,

Na na na na na na...

Fick så tummen ur igår, gick med Alex upp på Sturegatan och svängde in på Park som airade Batmanfilmen på en bekväm tid. Softa platser med extra benutrymme är alltid uppskattat men igår var det mest filmen. Jävlarimamma vilken grym rulle! Nog för att jag hade förväntat mig en bra film, men det här var nästan lite att ta i...

Fantastiska rollprestationer (av de allra flesta, framförallt Ledger - jag ska erkänna att jag mest trodde hyllningarna berodde på att det var hans sista film och så, men han är riktigt bra som trippskurk), aldrig en död sekund, spänningen hela tiden närvarande, totalt oförutsägbar film, fristående men ändå anknytande till Batman Begins, uppenbara skämt, totalt subliminala skämt*, mycket svart humor, någorlunda realistiska actionscener, thriller-komedi-action-drama oerhört snyggt samförpackat till en enda produkt, foto, klippning... jag skulle säkert kunna fortsätta hur länge som helst. Igår kväll betygsatte jag den till 9,5/10. Jag har säkert en mer nyanserad bild idag, men den får ligga kvar på det. Den sista extra halvpoängaren mest för att det var länge sen jag hade en så underbar filmupplevelse, bara av att gå på bio och hålla ögonen öppna.

---- Spoilervarning ----

* En av mina absoluta favoritgrejer i filmen är en scen där Jokern står i en öppning på en lastbil och siktar mot en fångtransport (det här är på olika sidor av vad i Gotham City som nu ska motsvara någon av New Yorks storbroar - jag kan inte avgöra vilken det är). På lastbilen ser man ett pariserhjul och anar att det är reklam för ett nöjesfält eller en leksaksaffär eller nåt sånt. Dessutom står det med mjuka bokstäver LAUGHTER IS THE BEST MEDICINE. "Någon" (...) har då klottrat dit ett blodrött S och därmed omvandlat meningen till SLAUGHTER IS ... - precis så psykotiskt, subliminalt och galghumoristiskt som jag vill ha det!

Etiketter: , ,

2008-07-23

Den Mörke Knekten



Jag är riktigt sjukt sugen på att ta en flukt på nya The Dark Knight. Inte för att jag varit så särdeles Batmannördig de senaste 15 åren utan helt enkelt för att just den här filmen lovar så mycket gott. Jag diggade Batman Begins betydligt mer än 90-talsfilmerna om Läderlappen - även om inget ont ska sägas om Jack Nicholsons tolkning av Jokern (Batman, må vara 1989, men det är väl också 90-tal? Eller? Jo... lite!) men i övrigt var det ju kanske inte så mycket att hurra för.

En starkt bidragande orsak till att den här rullen klättrat högst på min wishlist är också att den gjort detsamma på en annan, kanske inte helt irrelevant lista: IMDB:s Top 250. Yes. Listan som - med smågrejer (typ att en film växlar mellan plats 12-13; någon ny film hoppar in på plats 19 eller nedanför, eller liknande) undantagna, knappt ändrats topp 50 på fem år och där Gudfadern varit lika ohotad etta som i sitt eget imperium - har en ny etta. Det är den mörke knekten himself som dragit på sig den rosa ledartröjan. Pang, bom, krasch, schmack. I skrivande stund drygt 90 000 röster och ett snittbetyg på 9,4 - av människor som är så filmintresserade att de valt att lägga energi på att registrera sig och gissningsvis i många fall även pengar på att få full tillgång till sidans tjänster...

Boom-shoc-a-loc, ja tack.

Etiketter: , ,

2008-07-21

MMS:a dig? Nää... (Iphone-diss, del 2)

Jag ska börja med att erkänna det: Apples mobiltelefongränssnitt är mycket snyggt. Många små finesser och saker som man ibland får känslan att ingen av de "stora" mobiltillverkarna tänkt på. Jag kan också tänka mig att för en någorlunda obegåvad användare är i-luren hyggligt enkel att få fason på, till skillnad från exempelvis Nokias Series 60-terminaler.

Sen är det, I'm sure, en fantastisk underhållningsterminal (tänk Ipod Touch). En bra, hyggligt bärbar liten pryl för musik och film. Men mobiltelefon? Njae.

5000-6000-kronors (hallå, vad hände med cirkapriset på 200-300 dollars?) telefoner idag har inte 2 Mpix kamera. De kan skicka bilder via MMS. De är inte groteskt stora. De har radio. De skryter inte primärt med funktioner som funnits i andra mobiler i flera år.

Men som sagt. Som underhållningsterminal - och/eller mobil för 1500-2000 kr - ja tack. Då tar jag också en Iphone, tack tack. I dagens (svenska) läge: nätack. Det är bra så. Inte minst som jag är mycket nöjd med Telenor som operatör och helst inte vill byta till Televerket. Och gillar att MMS:a.

Schyssta (bättre) alternativ:


LG Viewty (Liknande känsla - 5 Mpix kamera med blixt och autofokus. Samt möjlighet att köra DivX direkt på skärmen. Och missa inte möjligheten att filma i slow-motion!)


HTC Touch Diamond (Liten. Snygg som fan. Windows Mobile.)

Djupt Macortodoxa lirare lär avfärda allt ovanstående, antingen med en fnysning eller med försök till motargument. Lyssna inte på dem. Observera att jag faktiskt berömmer Iphonen. Jag har bara mycket svårt att sålla mig till hajpen över något som egentligen inte är särskilt revolutionerande.

Eller så kanske mina antipatier mest har att göra med just hajpen? Jag menar, jag gillar ju inte Håkan Hellström heller. Vilket inte har någonting med att han sjunger som en skadeskjuten kråka att göra...

Etiketter: ,

2008-07-20

Fredagen i siffror

Jag skrev ju tidigare att det var en schysst födelsedagsfest. När soporna är ihopsamlade och lagret inventerat, har jag hyfsat säkra siffror för ganska exakt hur schysst den var. I runda slängar tjugo personer konsumerade under cirka sju timmar följande:

1 flaska Jack Daniels
90 cl Bacardi Razz
24 burkar starköl
23 burkar energidryck
3 l vodka
0,5 l blå curaçao
0,5 l melonlikör
2,5 dl lakritsshots
1 dl tranbärslikör
2 dl Triple Sec
3 dl gin
0,4 l Stolichnaya Peach
2,5 dl violshots
1,5 l tonic
1 dl ananaslikör
1 dl amaretto
1 flaska mousserande vin
4 dl Pisang Ambon
1,5 l ginger ale
5 l Coca-Cola
1,5 l Wild Berries-läsk
5 l citronsoda
1 l päronsoda
1 l apelsin-/mangoläsk

1,5 kg chips
1,5 kg morötter
2 gurkor
1,5 l gräddfil
24 vetetortillas*
1 l crème fraiche*
250 g ost*
4 ägg**
7 dl socker**
250 g smör**
120 ml kakao**
1 dl sirap**
1 paket kokos**
3 tårtbottnar***
3,5 dl grädde****
300 g marsipan***
100 g blåbärssylt***
1 burk ananas***

minst 2 snusdosor
minst 100 cigarretter

* quesadillas
** en tosca-kokos-chokladruteaktig kaka Alex fixade
*** tårta
**** i både kakan och tårtan

Etiketter: , ,

2008-07-19

Schyrre ferre

Har precis sagt hej hej till de sista gästerna som gick för mindre än en halvtimme sen. Skön födelsedagsfest som blev riktigt jävla bra. Lagom med folk, bra musik, de flesta verkar ha haft en kul kväll och det var inte tokmånga som gick toktidigt. Fuckin' A!

Etiketter:

2008-07-18

Jag har det! (Iphone-diss, del 1)

Telia har monopol (om vi bryter meningen här, tog jag dig just tillbaka femton år i tiden! Mycket tufft!) på att sälja Apples i-telefon. Välkänt - åtminstone i min bransch. Jag gillar deras ska-vi-säga-kanske-lite-kaxiga marknadsföring för den: "Vi har den." på de anställdas tröjor, i helsidesannonser i storblaskorna... etc, etc.

Det jag stör mig på är inte principen i sig, att Telia på Sovjetmanér bara kör den i sina egna butiker - utan på att man bara kan skaffa en för sisådär en halv miljon om man redan har ett bundet Teliaabonnemang eller om man binder upp sig med, för att citera Krohnman livstidsabonnemang.

Sen är det ju så att de i nuläget - inte alls har den. Den är ju tokslut, efter den massiva försäljningen de första dagarna. Jag bjuder nedan Telia på lite alternativ marknadsföring:


(Så gör ni lite realistisk reklam för både Iphonetillgång och kundtjänst samtidigt!)









och, den kanske mest självklara:


Varsågoda, Telia. Free of charge. Tänk på det nästa gång ni anlitar en svindyr PR-byrå.

Etiketter: , , , , ,

2008-07-17

Grattis på mig

Ännu ett år på Tellus avklarat. Wee och yahoo, ballonger och saft. Men vafan, grattis på mig!

Etiketter: , , ,

2008-07-13

Signerat Skåne

Fick härförleden (och jag är den förste att gratulera mig själv till att vara just den förste att använda det uttrycket sedan 1923) en hyfsat osmaklig vits serverad av min skånske syssling med roligt bockskägg. Håll tillgodo (och don't shoot the messenger...):

- Vad cyklar och cyklar men kommer aldrig till dörren?

- Engla.

Etiketter: , ,

2008-07-11

RSS-läsare

Jag diggar verkligen den här "nya" funktionen (jag har i olika former umgåtts med Blogger sedan 2003, så den är ny...) på Blogger där man kan bygga in flödesschemat för sidor man länkar till, direkt i länkningen. Fantastisk funktion! Som att ha en RSS-läsare inbakad i sin egen sida! De bloggar jag länkar till är som kanske förstått de jag själv läser. När det kommer en ny sida bland länkarna, är det för att jag börjat läsa den regelbundet...

I övrigt då? Tja, hade Jens - skånsk syssling med roligt bockskägg - på besök i måndags till onsdags. Vet inte om det var hans fel, men sisådär fyra timmar efter att vi skilts åt i onsdags morse började jag må helt jävla perkele. Huvudet värker, yrsel, knäna skakar, kroppen känns allmänt klen... och värst av allt, jag började frysa. I butiken jag chefar över är det varmt. Varmt. Minst en eller två gånger om dagen brukar jag break a sweat. Nu frös jag så jag fick gåshud. Creepy!

Nåväl, nu känns det som om jag är fit for fight igen. Nu kör vi!

Sist men inte minst: En ny version av www.ungaeuropeer.se är uppe. Check it out. Och bli medlem. Du är väl både ung och europé?

Etiketter: , , , , ,

2008-07-08

Inget ont om Bahnhof

...men det här känns faktiskt ännu tryggare. Hej FRA, kul att ni kollade - men jag har spegelglas i mina digitala fönster...

Etiketter: , ,

2008-07-06

Hördu Riksdagen! Vi har en del att prata om...

FRA-lagen är ett faktum. Det har både Den Store Vise Ledaren och Den Vice Store Ledaren fastslagit. Den ska inte rivas upp, inte omförhandlas - svensk signalspaning ska företas i enlighet med folkvaldaviljan istället för folkviljan, helt enkelt.

Vad som drunknat i de senaste veckornas debatt (sorry, men min individualistiska, teknikkompetenta och demokratiska generation kommer inte att vika sig), bland alla höga vrål, förolämpningar och berättigade protester - är de skäl förutom den "rena" övervakningen som gör "FRA-lagen" helt sinnessjuk. (Egentligen vill jag skriva "den smutsiga övervakningen" men det blir liksom språkligt fel.)

Ingen torde ha missat att FRA i och med lagen får rätt att övervaka mer eller mindre all kommunikation som pågår här. Alla ja-röstande riksdagsfjantar försöker förvisso hävda att det bara är digital trafik "över Sveriges gränser" som ska utsättas för statens förstoringsglas. En av dessa är Roger Tiefensee (c) som svarar på massmail med massmail och dessutom har mage att slå ifrån sig med det urgamla knepet att försöka visa hur dum ens motståndare är istället för att sakligt bemöta kritiken mot sina handlingar.

För det första så använder sig ett stort antal digitalt aktiva svenskar av tjänster med bas och/eller verksamhet utanför Sverige, exempelvis i USA. Hotmail, Gmail, Google.com, Facebook, MSN... och så vidare i all oändlighet.

För det andra citerar jag Johanna:
Inrikes trafik förmedlas utan att den som kommunicerar kan påverka hur detta sker. Operatörerna väljer vanligtvis den billigaste transportsträckan vilket kan medföra att inrikestrafik kommer att gå över landets gräns. Om man dessutom som jag, använder sig av webmail hos en utländsk operatör (tex. gmail, hotmail, etc.) kommer mina mail, inklusive detta, alltid gå över "landets gräns". Därför kan det inte uteslutas att inrikestrafik rent tekniskt skulle kunna bli åtkomlig för FRA. Det innebär att trafiken kommer inhämtas, eftersom att alla typer av övervakningssystem som granskar trafik som rör sig via utländska servrar kommer vara tillgänglig för FRA. Oavsett hur många regler som säger att FRA måste förstöra denna typ av kommunikation, kommer den fortfarande vara FRA tillgänglig, och för att kunna förstöra den, måste de också inhämta informationen.

Alltså: Även om du sitter på en uppkoppling, förvaltad av ett helsvenskt bolag, i din bostad mitt i landet och skickar ett mail till exempelvis fredrick.federley@riksdagen.se så finns det en hyggligt solklar risk att dina bokstäver kan komma att ta en stickare utomlands och sedan återvända. Och då får, med gällande lagtext, FRA läsa det från och med årsskiftet.

För det tredje bryter lagen mot grundlagen. Och Europakonventionen angående de mänskliga rättigheterna. (Och därigenom en gång till mot grundlagen.) Detta har jag tagit upp förut. I en mer välutvecklad legalistisk demokrati än Sverige hade en författningsdomstol skrattat sig dubbelvikta, vänligt men bestämt klappat Riksdagen på huvudet / ombett Riksdagen att formellt dra åt helvete! och sedan återgå till kaffepausen. Det finns paragrafer i vår författning som förbjuder dylik verksamhet - men ingenstans någon som bjuder densamma!

För det fjärde kan inte det grundlagsfästa källskyddet - meddelarfrihet till media - garanteras, när staten har lagfäst rätt att sniffa telekomkanalerna. Om du satt på ruskigt känslig information med sannolikt stort nyhetsvärde/allmänintresse - men kunde riskera en riktigt, riktigt allvarlig törn om det kom ut att det var du som läckt det... handen på hjärtat, hade du vågat knoppa iväg ett brev eller sms, eller ringa, någon av de stora tidningarna/TV-kanalerna om du visste att du kunde bli avlyssnad?

För det femte kan konsekvenserna bli så mycket mer allomfattande än vad jag tror att någon av de tekniskt retarderade pajasarna som totat ihop idiotin någonsin tänkt på. Brukar du betala dina inköp med någon form av kort? Visa, Mastercard, Amex och så vidare? Jag förstår väl det, sjukt mycket bekvämare än att ha hundraåttio små silverporträtt av Knugen skramlandes i fickan.

Men. När du drar ditt kort i läsaren, ringer den lilla terminalen ett (i teknisk bemärkelse) vanligt telefonsamtal. Detta samtal måste naturligtvis - precis som alla samtal du själv ringer - kopplas om någonstans. Lek med tanken att den handlare du är hos har ett mobilt abonnemang till sin kortterminal (som fler och fler butiker fixar för att slippa fasta abonnemangskostnader). Mobila samtal går via satellit. Hur många svenska inrikes telekomsatelliter känner du till? Tänk istället att de har ett fast telefoniabonnemang till den lilla betal-lådan (som de flesta dock fortfarande har). Är du lugn då? Det skulle inte jag vara. Statistiskt sett är de flesta svenska kortterminaler anslutna till telenätet via ett fast abonnemang från Telia. Telia, ena halvan av TeliaSonera, skryter på den gemensamma hemsidan om att TeliaSonera International Carrier förfogar över ett helägt fiberoptiskt nät i Europa och USA, Vikingnätet. Tjänsterna erbjuds över hela världen från ett 20-tal anslutningspunkter. Så: Hur hundra är du på att ditt "betalningssamtal" strikt hålls inom landets gränser? Långsökt, javisst, men rent teoretiskt innebär det här att staten har rätt att ta reda på vad du handlar, vad och när. De får faktiskt laglig rätt att hämta hem och dechiffrera ettorna och nollorna från din betalning!

För det sjätte kan man dra punkt fem ytterligare ett steg. Om du betalar låt säga ditt SL-kort (vilka serienumreras) med ditt Visakort och någon lustigkurre får för sig att kolla upp när och var just det kortet är draget vid spärrarna, kan de rätt enkelt kartlägga ditt liv på ett par dagar. Hypotetiskt och långsökt, på gränsen till paranoia - visst, för all del. Men det är det att tro att den här Gestapolagen ska förhindra allvarliga terrorbrott mot Sverige också.*

För det sjunde så är det inte så svårt att räkna addition med FRA-lagen, Teletrafikdatalagringsdirektivet, DNA-register, den massiva kameraövervakningen (framförallt i storstädernas lokaltrafik) som råder... var i helvete är vi på väg? Allvarligt!?

För det åttonde så, och detta har förvisso framförts tydligt tidigare men bör ändå nämnas, är det inte potentiella terrorister som kommer att fastna i FRA-trålen. Det är bara vi vanliga jeppar, utan ingående kunskap i signalspaning, kryptering och sånt, som kommer att ryka. Mina skämtmail till Krohnman om att vi borde leka Hitman med ett antal riksdagsledamöter, klottra Muhammedbilder på väggarna i Teheran eller röka gräs utanför Hare Krishnas restaurang på Kungsholmen, vad händer när FRA lägger vantarna på dem? Jag finns på Eniro - det borde liksom inte vara något problem för polisen att hitta hit... skämt eller inte.

När jag gick i högstadiet spärrade min skola åtkomsten till Lunarstorm. Det var ganska enkelt att komma runt. På gymnasiet blockade skolans IT-tekniker alla webbsidor innehållandes vissa nyckelord, vilket allvarligt försvårade skolarbeten om exempelvis sexuella normavvikelser eller nazister - men det gick att komma runt. På högskolans intranät var vissa platser otillgängliga för vissa användare. Det gick att komma runt. Min nuvarande arbetsgivare har spärrat surfning på Facebook och YouTube för att inte slösa bort arbetstid och bandbredd. I sak en god idé - men det är väldigt enkelt att komma runt.

Och, detta ska tilläggas - jag är inte direkt någon IT-expert. Något mer begåvad än Medelsvensson, javisst - det tror jag. Men inte mycket mer än så. Förmodligen väldigt lite mer än så. Att terrorceller och -nätverk skulle hålla sig med webbsoldater värdiga Lisbeth Salander känns inte direkt orimligt. Och hur lång näsa lär inte de peka åt svenska staten som slösar tid, arbetstimmar och skattemiljarder åt att väva grovmaskiga nät som de själva kan åla sig in och ut igenom men där miljontals mail civila och oskyldiga svenskar emellan kommer att sugas in?

För det nionde så kan väl ni integritetshatare SNÄLLA sluta argumentera med att "FRA gör det här redan, det måste regleras i lag". Ja, absolut. Statens rätt att sniffa nät ska regl-eras - inte garant-eras!

* Med uppenbar risk för att ses som ännu mer paranoid (jag är van, det var det vanligaste skällsordet om mig då jag för tre-fyra år sedan påstod att den dåvarande regeringens alla korkade påfund och övervakningsfäbless tog oss närmare och närmare 1984-staten och att det inte skulle "ta tio år innan vi har en lag som ger staten rätt att övervaka medborgarna"... - jag hoppas att jag har fel den här gången):

Jag blir - helt allvarligt - inte förvånad om Säpo/MUST/FRA inom en snar framtid (förutsatt att inte folket vinner, eller att debatten lägger sig) meddelar att de tack vare "avancerad signalspaning" och "riktad spaning" eller liknande, avstyrt en planerad "allvarlig terrorattack" mot Sverige som "kunnat få förödande konsekvenser". Märkligt nog kommer mycket i den historien verka underligt och väldigt lite kommer kunna/vilja bevisas eller beläggas. Men vi kommer att få veta hur viktig FRA-lagen var för nationens framtid. Så. Nu finns det på pränt. Via en amerikansk server. Så kort efter att detta hänt kommer säkert Nationella Insatsstyrkan och SSG och knackar på, undrandes hur jag kunde veta detta så tidigt. FRA hade visst meddelat dem att jag skrivit om detta redan 6 juli 2008. Är jag inblandad? Eller har jag hackat mig till statshemligheter?

Slutligen: Köp en CryptoPhone om du vill ha din trafik ifred. Jag har inte riktigt lyckats lista ut om de säljer till privatpersoner - men gör de det, vill jag ha en. Nu.

Etiketter: ,

Uppryckning!

Nu börjar det liksom bli dags för DIF att vinna igen. Trellis borta idag. Borde gå bra. Om Oremo gör tre mål räcker det egentligen - men jag har inget emot om segern blir större...

Etiketter: , ,

2008-07-05

Helg igen

Fast det känns fan inte som helg. Schemat fullspäckat som vanligt på lördagen. Och så in och knega igen imorgon. Hade en soft kväll i onsdags. LG bjöd på burgare, laxspett och drinkar på F12-terrassen för att fira releasen av sin nya, snygga Secret. Många man kände, så det blev i och för sig mycket jobbsnack - men jobbsnack utomhus med en öl i handen är ju bättre än jobbsnack inne i en kvalmig butik med en dummymobil i handen...?

Schysst kväll också i torsdags. Öl i glada vänners lag på Göta Ark. Trots att hela Medis var fyllt till bristningsgränsen fanns det plats. Inget överskott direkt, klart att det var fullt där också, men liksom inte på samma sätt... på något sätt.

Idag är det flyttlass som gäller. Johan och Gross flyttar från Hornstull till - Hornstull. Innan det ska jag in till stan för att bråka om ett par riktigt crappiga byxor (efter en månad och max 20 dagars användning har de gått sönder på tre ställen) och försöka samla på mig två skjortor. Sen ikväll ska jag och Alex till Madde och Peter för lite middag och sådär. Ska bli najs!

På måndag inleds det nya styret.

Etiketter: , ,

2008-07-01

InterFRAtionalen - en liten film om idioti

Nä, nog med Killingtravesteringar. Watch and enjoy.

Etiketter: , ,