2009-07-27

Varken kul eller tur

Jag vet inte om jag direkt vill förbjuda någon att hålla en eritreansk kulturfestival (om du som läser detta av någon anledning inte känner mig: att jag ens nästan vill förbjuda någonting är ett rätt stort steg... låt oss kalla mig hyfsat livsstilsliberal) men jag får lite ont i magen av att det ska hållas just en sådan i Stockholm om några dagar.


Detta samtidigt som en svensk medborgare och journalist sedan snart åtta år (ÅTTA ÅR!) suttit fängslad i landet utan vare sig rättegång eller kontakt med sin familj. På reklamaffischerna i tunnelbanan står i sammanhanget härliga budskap som Never Kneel Down! (nedan; för det svenska "mediala förtrycket" då, eller vad avses...?)


© www.festivaleritrea.se

Än värre är att den här festivalen sponsras med mina skattepengar! Inte bara då i områdesupplåtande, utan i reda jävla pengar. Summan de fått bara av Stockholms stad (låt mig gissa, gräva orkar jag inte, att fler kommuner har skjutit till cash?) motsvarar väl typ hälften av vad jag betalar i skatt per år. Tro mig, jag hade gärna behållit de pengarna själv - eller åtminstone sett att de gick till sjukvård eller nåt sånt. De hade sökt TVÅHUNDRATUSEN för tramsigheterna. De fick "bara" femtio. Alltid nåt...

Festivalhemsidans avdelning för seminarier och berättande vittnar inte direkt om att det här är något som görs för att nyansera bilden av landet som - jag upprepar - HÅLLER EN SVENSK MEDBORGARE FÄNGSLAD UTAN RÄTTEGÅNG, heller.

Första listade talare är "Honorable" Mr. Abdela Jaber,
Head of Organizational Affairs PFDJ (det enda tillåtna partiet i Eritrea. Så mysigt!) Rubriken på hans tal - tillåt mig gissa att det inte är ett seminarium med öppet meningsutbyte - är Present situation in Eritrea and the Horn by high level delegation of [Government of Eritrea]. Blir säkert en nyanserad och objektiv bild. Sådär som sånadär jobbar... vahettere nu... aaaa, just det! JOURNALISTER...

Jag tycker fan inte att det är OK. Eritrea har inte ens haft orken att döma Isaak för nåt hittepåbrott, som diktaturer (ja, det är en diktatur. Spare me.) annars brukar vara så duktiga på. Staten och staden har strypt bidrag till odemokratiska rörelser, eller organisationer som leker i samma sandlåda som odemokratiska element, förut - det går att göra igen.

"Festivaler" som bjuder in regeringstjänstemän för ett land som håller svenska medborgare olagligt (enligt valfri internationell konvention) fängslade - framförallt om dessa är journalister, biståndsarbetare, MSF-läkare eller andra yrken som av demokratier borde värnas rätt högt när de utför sina arbeten i diktaturer - bör inte få några svenska skattepengar att strö omkring. Så enkelt är det.

För några år sedan, när jag var partipolitiskt (läs: sekteristiskt) aktiv, krävde vi i ungdomsförbundets Stockholmsdistrikt att om inget hände på Dawitfronten borde vi förklara krig mot Eritrea och angripa landet militärt. Hade Dawit varit amerikan hade han varit hemma, eller vi där, för länge sedan (eller nåt sånt) var en av catch-raderna. Det känns inte, trots att jag idag är off-brainwash och en rätt vanlig människa, som en helt främmande åsikt att fortsätta ha.

Stryp biståndet till utländska diktaturer och stryp bidrag till inhemska diktaturhyllande "festivaler". Nyss.

Etiketter: , ,

2009-07-10

Dubbelmoral for dummies



Jaså, det är till att vilja ha sitt digitala privatliv ifred...

Etiketter: , , , ,