2009-09-29

Regler och undantag

Jag ägnade två timmar av den här mörka, regniga höstkvällen åt allsvensk fotboll. "Tvillingderbyt" AIK-Djurgården. Svart-blått. Råtta-Apa. Solna-Stockholm. Matchen slutade 2-0 till AIK, nuff about that.

Som gammal domare är det en sak som stört mig hela kvällen. VARJE ÅR på säsongsupptakten / kursen (jag var med om åtta sådana innan flytten till Stockholm naturaliserade bort dömandet), kalla det vad du vill, poängterades det SJUKT NOGA hur stenhårt det skulle dömas mot smädande, hot och efterslängar. Varje år. 1997, 98, 99, 2000, 01, 02, 03 och 04. Varje år.

Det lät förstås att det skulle gälla på alla nivåer. Från herr- och damallsvenskorna ner till flick- och pojkfotboll. Jag har svårt att tro att just den biten skulle förändras särskilt mycket, även om naturligtvis några skrivelser i de sjutton reglerna modifieras eller justeras.

Men antingen har så gjorts, eller så har det blivit tillåtet för domare att fega ur vid känsliga beslut. Tre minuter in i ovan nämnda match landar Djurgårdens mittback Peter Magnusson olyckligt på AIK:s anfallare Ivan Obolo efter en nickrensning. Hånfullt eller ursäktande (ingen aning), klappar Magnusson Obolo på huvudet innan han springer vidare, sekunden efter. Obolo får ett spel och smäller till Magnusson med knuten näve på låret, samtidigt som han ser väldigt arg ut.

Reglerna är solklara: rött kort och utvisning. Inga kompromisser, inget tolkningsutrymme. Oavsett var på planen bollen är och vad som hänt innan. Det märkliga är inte händelsen i sig, eller att domare Stefan Johannesson missar den (han tittar av förklarliga skäl i riktning mot bollen, vilken befinner sig på en annan del av planen). Det märkliga är att inte heller någon av hans assisterande domare (närmaste AD:s uppgift är i detta läge att hålla ett extra öga på spelare inblandade i föregående moment, just ifall det skulle bli gruff eller efterslängar), eller fjärdedomaren heller, verkar ha sett det.

Trots att det var de bilderna som kablades ut i Canal+ sändningar tar inte heller TV-kommentatorerna upp det. Ingen av kvällstidningarna har det i skrivande stund ute på nätet.

Domartrion (/-kvartetten) har missat en SOLKLAR utvisning och - ingen bryr sig? Är det för att man inte kan reglerna, för att man förstår att det är för känsligt att visa ut en hemmaspelare i tredje minuten inför 20 000 brölande AIK:are eller för att man behöver nya glasögon? Alla alternativ är ungefär lika illa; mittenalternativet kanske något värre.

Citat ur Spelregler för fotboll 2009 (den svenska versionen av FIFA Laws of the Game):

REGEL 12 – OTILLÅTET SPEL OCH OLÄMPLIGT UPPTRÄDANDE

(...)

Utvisning
En spelare, ersättare eller ersatt spelare ska utvisas om han begår någon av följande sju förseelser:
• allvarligt otillåtet spel
• våldsamt eller obehärskat uppträdande
• spotta på en motspelare eller någon annan person
• förhindra ett mål eller en klar målchans för motståndarlaget
genom att avsiktligt beröra bollen med händerna (gäller ej målvakten
inom hans eget straffområde).
• förhindra en klar målchans för en motspelare som rör sig mot
spelarens mål genom en förseelse som bestraffas med frispark
eller straffspark
• använda stötande, förolämpande eller smädligt språk och/eller
gester
• få en andra varning i samma match


Titta särskilt på punkt två. Och observera att det inte står "bör" eller "kan" visas ut, utan "SKA" visas ut. Solklart.

Matchen är inget att snacka om, AIK höll okej allsvensk klass och Djurgården höll nästan god division II-klass. Men gissningsvis hade matchbilden blivit "lite" annorlunda om AIK:s bäste spelare (?) visats ut innan matchen knappt börjat och hans lagkompisar fått spela med en man mindre resterande 87 minuter.

Det är också en sak att ha marginaler med sig och att få tveksamma domslut i tveksamma situationer med sig (ex offsiden på samme Obolo vid 1-0-målet - lätt att se på TV-reprisen; inte lika lätt att se på en millisekund i verkligheten), men en missad utvisning för eftersläng - det är inte okej att missa. Inte okej någonstans.

Och varför är jag den ende som verkar reagera?

Etiketter: , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida