2008-07-26

Sluta GNÄLL!



Hela världen gnäller. Kanske framförallt svenskar. Antingen är man kränkt, eller så är något orättvist. Kanske är det grannens fel, kanske regeringens (ofta sant, förvisso!) eller kommunalpolitikernas, kanske chefens eller kollegernas eller någon helt annan. Aldrig är det ens eget fel i alla fall.

En sak som det gnälls en hel del på, även om kritiken går i vågor är kvaliteten på utbildning skolelever får i Sverige. När det tas upp i av-nyhetstorka-drabbade-sommarupplagor av pappersmedia handlar det då oftast om sex- och samlevnadsutbildning. Ingen klagar på att annars vettiga svenskar som utan förbehåll scorar ett jobb och skaffar barn eller husdjur, inte verkar förstå ett skvatt av grundläggande marknadsekonomiska principer. Jag vet inte om det är skolans, eller kanske grannarnas fel.

I pappersupplagan av dagens Expressen (hittar dock ej artikeln på nätet) ägnas en 3/5-kolumn åt en snyftartikel om att singelföräldrar inte kan utnyttja samma rabatter som par med barn - för att charterbolagen inte erbjuder det. Den i artikeln huvudporträtterade Stockholmsmamman Natasja Gaudy tycker att det låter "helt bisarrt".

Johan Tideskog, 28, från Skövde som avbildas med sin dotter svarar följande, hårresande gnällkommunistiska, på frågan om vad han "tycker" om att inte "samma villkor" gäller för singelföräldrar:
Det är jättedåligt, antingen ska man ha barnrabatt för alla eller ingen. Min fru är mammaledig och hon skulle ju kunna åka själv när som helst - men det blir för dyrt.


Aha. Undra på att de som är 15-30 idag kallas för "gratisgenerationen", "ska-ha-generationen" och liknande? Det här är alltså en familj som delvis lever på att staten går in och pyntar för deras arbetsbefriande med barn. Den ena av dem kan inte åka för att det "är för dyrt". Tough shit, det finns nåt för nästan alla som är "för dyrt". Jag har inte heller råd att ta ledigt en vecka när som helst och lägga mina besparingar på att resa. Vad man gör? Jobbar hårdare och sparar. Så jävla enkelt är det. There ain't no such thing as a free lunch. Och hur man paketerar sina rabatterbjudanden måste väl för helvete vara upp till bolaget självt att välja? Eller?

Och, nu till den grundläggande marknadsekonomin: I många fall där en familj om två vuxna med tillhörande barn får rabatt beror det, som jag ser det, främst på tre saker:

  • De flyg som ingår i liknande paketresor vet bolagen av erfarenhet sällan är fyllda (det här har jag förvisso inte fått belagt, men mina mattebetyg från gymnasiet till trots är jag inte dummare än att jag kan lägga ihop två och två).
  • I ett dubbelrum kan man ofta knöka in en eller två barnsängar. Barnen tar i det läget upp "mindre" plats än en vuxen, eller rättare; de "stjäl" inte en vuxens - som charterbolaget kunnat tjäna extra pengar på - plats.
  • Om en vuxen reser till fullpris höstar resebolaget in x kronor med y marginal. Om två vuxna reser till fullpris höstar resebolaget in 2x kronor med 2y marginal. Dubblad vinst = större möjligheter att rabattera den tredje resan. Vuxna har dessutom mer pengar att röra sig med på planet och resmålet. Det är större (minst dubbelt så stor) sannolikhet att två vuxna med ett barn spenderar mer, än en vuxen med två barn.


Gissa, bara en gång, varför ta 3 betala för 2-erbjudanden är vanligare än ta 2 betala för 1-dito? Varför en hel meny på snabbmatsstället är styckmässigt billigare än att köpa burgare, pommes och dryck var för sig? Varför jag i min butik är betydligt mer benägen att ge dig rabatt om du köper tre mobiler, än en?

Hur svårt (eller fel?) vore det egentligen att införa en lag om att människor som inte förstår vissa grundläggande principer har förverkat sin rätt att gnälla (alternativt att de får gnälla, men att det ger böter och samhällstjänst)?

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida