2009-11-04

Det verkliga problemet

Daniel Ådin, lärare från Skellefteå, figurerar idag i Expressen då han - som aktiv socialdemokrat - haft en "anti-alliansen"-fråga på ett prov i samhällskunskap på gymnasienivå.

Det är klart att det i någon mån är förtäckt propaganda och att det är onödigt att prompt skriva "den borgerliga regeringen" (min kursivering) men vafan - elever som läser samhällskunskap på gymnasienivå ska väl ha fått lära sig att vara tillräckligt källkritiska för att kunna se nyanserat på en sådan fråga? Särskilt som avsändaren är helt öppen med sina åsikter. Vore det inte värre om Ådin var garderobssosse? Eller borde han inte få ha någon åsikt alls?

Det verkliga problemet är ett helt annat: provet som Expressen publicerar en faksimil ur (har inte kunnat hitta i läsbart skick online) i pappersupplagan är späckat med språk- och stavfel.

En motherfrikking lärare ska inte ha fel som att använda Engelsk Rubriksättning (med multipel versal begynnelsebokstav) på ett prov - framförallt inte mitt i löpande text. Citationstecken ska användas där det är motiverat. Bindestreck är inget man hoppar över bara för att man känner för det.

Jag minns inte den exakta formuleringen men den löd ungefär som följer: "Varu/tjänstemarknaden, Arbetsmarknaden och bostadsmarknaden är tre viktiga marknader för 'vanliga människor'. Utgå från dessa och diskutera hur en Renodlad Marknadsekonomi skulle fungera (...)"

Att en lärare får tillåtas misshandla språket så och dessutom tillåts visa sådan vårdslöshet för sina elever... DET, är fan inte okej.

UPPDATERING 5 NOV: Malin Siwe skriver kolumn i DN idag på samma tema - med ungefär samma slutsats. Men kom ihåg var du läste det först...

Etiketter: , , ,

2 kommentarer:

Blogger Unknown sa...

Kan glatt meddela att Täbys gymnasium Åva hade/har ett problem av samma karaktär, fast åt andra hållet. En aktiv folkpartist.

Problemet med aktiva politiker i positioner så som samhällskunskap lärare är att de omöjligt kan tycka en elev ha rätt i sina argument, om eleven förespråkar något annat än samma åsikt som läraren.

Tex en vänster orienterad elev och en höger aktiv lärare.

2009-11-04 21:46  
Blogger Tim sa...

Åsiktslösa lärare finns sannolikt inte. Och finns de, är jag tveksam till om man vill ha dem ändå.

Jag tror att lärare (de allra flesta iaf) kan göra sakliga bedömningar av elevers kunskaper.

Och som sagt ser jag mycket hellre att en lärare är öppen med sin grundläggande ideologi än tvärtom. Då vet man vilka uttalanden man ska ta med en nypa salt.

Och, återigen, jag tycker verkligen inte att det är det största problemet med det här...

2009-11-04 22:03  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida