2008-08-18

Nu är de sådär dumma igen

Klickade mig runt lite på Anarchopedia nu på morgonen. Och som så gott som alltid när jag läser vänstergrejer på nätet blir jag sådär mysigt upprörd. Ibland för att jag chockas över hur människor kan resonera på ett visst sätt, ibland för att de bara är dumma i huvudet. Idag det senare.



Anarkismen är en ideologi som, ska vi säga, inte ligger helt långt från min egen världssyn. Jag hatar dock bara när den kidnappas av folk som inte har en jävla aning om vad den innebär. Man skulle kunna jämföra det med när svensk politisk elit kallar sig feminister hellre än realsocialister (för att det klingar bättre), när de bombglada kallar sig neokonservativa (för att det klingar bättre), när Mp:s vänsterfalang kallar sig gröna hellre än trädgårdskommunister (för att..) och inte minst då, när nykommunister kallar sig anarkister. Klart jag fattar att man hellre vill se sig själv som en frihetskämpe än en diktaturkramande, blodspillande fascist. Inget konstigt.

Men, kompis, det spelar ingen roll hur många gånger du slaviskt upprepar att "anarkismen är kommunismens slutmål" eller "kommunismens mål är att avskaffa sig själv". Has not happened, does not happen, will not happen. Kommunism är kommunism och anarkism är anarkism. A = A. CP = CP.

Och vad har jag då för belägg för att det förhåller sig så, då? Att anarkismen som begrepp och rörelse får utstå att uppblandas med diverse olika röda strömningar (sätt två trotskister i ett rum tillsammans så har du snart tre olika falanger)? Well, ett ganska bra är att räkna 1+1=2.

På Anarchopedias huvudsida står följande att läsa:
Anarchopedia är en anarkistisk encyklopedi som behandlar anarkism-relaterade ämnen.

Anarkism alltså. Återigen: raka motsatsen till stora byråkratikolosser och politiskt förmynderi.

Detta fick jag fram genom att slumpa sidor. (För dig som inte orkar klicka: det är Mona Sahlins "egen" sida.)

Anarkism alltså. Ännu en gång: raka motsatsen till stora byråkratikolosser och politiskt förmynderi. Låter det som någonting som har det m i n s t a med något av de svenska riksdagspartierna, och framförallt socialdemokraterna, att göra? Nää, inte direkt.

Det är okej att höra av er om ni vill ta en riktig diskussion om vad anarkism är. Till dess kan ni väl bara lägga ner, eller åtminstone försöka med lite intellektuell hederlighet?

Do it over, do it right!

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida